Ciastka owsiane.

Muszę przyznać, że w ostatnim czasie jestem mocno rozpieszczany przez smakołyki mojej ukochanej. Tym razem przygotowała mega smaczne ciacha owsiane. Wyglądają super, smakują jeszcze lepiej, a co najważniejsze są pozbawione wszystkiego, co nam sportowcom wskazane nie jest.

Poniżej zamieszam przepis, gdyby ktoś zechciał upiec coś w niedzielne przedpołudnie.

Składniki:
3/4 szklanki zmielonych płatków migdałów, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 80 g mieszanki drobnych rodzynek i suszonej żurawiny, 125 g masła lub oleju kokosowego, 3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Do miski wsypać mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę rodzynek i żurawiny, wymieszać. W rondelku roztopić masło z miodem oraz z 1 łyżką wody. Przelać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy ulepić kulki, następnie spłaszczyć je i uformować kształt dysku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika i piec przez 15 minut.
Uwaga: podczas wyjmowania z piekarnika ciastka mają być miękkie, będą sztywniały podczas studzenia.

Smacznego!