Krem z dyni z orzechową posypką.

Krem z dyni to świetny, smaczny i doskonale rozgrzewający posiłek na zimowe chłody.

Składniki:
0,5kg marchewki, 0,5kg pietruszki, kawałek selera, por, 1kg dyni,
korzeń imbiru, natka pietruszki, sól, pieprz, pestki dyni lub słonecznika, pieczywo na grzanki, bazylia, oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Obieramy marchewkę, pietruszkę, seler i dynię. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy bulion z jarzyn. Po jakimś czasie odławiamy pora, po czym dorzucamy dynię i imbir.
Gotujemy do momentu, kiedy dynia zacznie się rozgotowywać. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Odstawiamy wywar do wystygnięcia.
W tym czasie kroimy pieczywo, rozkładamy na blaszce, posypujemy ziołami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy kiedy grzanki zaczną się rumienić. Pestki dyni lub słonecznika rumienimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Po ostudzeniu wywar miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Krem podajemy posypując wierzch grzankami i pestkami.

Polecam spożywać także na śniadanie. Ta zupa potrafi dać niezłego, nawet przed treningowego kopa.

Smacznego!