Marokański kurczak z kuskus.

W ostatnim czasie stałem się zwolennikiem łączenia mięsa ze słodyczą owoców. Wprawdzie połączenie to kłóci się z mięsną filozofią moje kochanej żony, mimo to próbuję przestawić ją na moją stronę. Ten przepis jest kolejnym, który mnie do tego przybliża.

Składniki:
100 g kaszy kuskus, 1 upieczone udko, 1 łyżka mieszanki przypraw Ras el Hanout (kupisz w Kuchniach Świata), 50g mieszanki orzechów nerkowca i suszonej żurawiny, 1 garść posiekanej świeżej mięty.

Przygotowanie:
Kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozbierz udko, odrzuć kości i podsmaż na patelni. Dodaj przyprawę, orzechy i owoce. Podsmażaj na patelni przez 2 minuty. Gotowy kuskus przełóż do miski, dodaj zawartość patelni, posyp posiekaną miętą i skrop oliwą extra vergine. Wymieszaj całość.

Marokański kurczak z kuskus stanowi idealne powysiłkowe danie. Mega wysoka dawka białka przyśpieszy regenerację i odbudowę mięśni po treningu czy zawodach. Orzechy nerkowca bogate są w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, obniżają zły cholesterol i podnoszą poziom dobrego. Żurawina natomiast zawierają spore ilości witamin z grupy C, B, E, kwas foliowy i niacynę, minerałów takich jak potas, żelazo czy sód, błonnika, przeciwutleniaczy nie wspominając już o jej zbawiennym wpływie na zdrowie układu moczowego.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!