Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia.

Sytuacja życiowa, związana z uczuleniami pokarmowymi Konstantego niejako zmusiła nas do zmiany nawyków żywieniowych. Nauczyliśmy się gotować prosto, lekko i pożywie. A efektem tych praktyk są przede wszystkim idealnie dla biegaczy i ludzi aktywnych śniadania.

Poniżej pragnę podzielić się z Wami trzema moimi ulubionymi przepisami.

1. Ryż z jabłkami

Składniki:
0,5 szklanki ryżu białego
1 szklanka mleka roślinnego
0,5 łyżeczki cynamonu
1 średniej wielkości jabłko
Opcjonalnie odrobina syropu klonowego

Przygotowanie:
Ryż wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, do czasu uzyskania pożądanej konsystencji ryżu. Opcjolanie dodajemy odrobinę syropu klonowego. W tym samym czasie obrane i pokrojone jabłka dusimy z odrobiną wody do czasu zmięknięcia. Na koniec dodajemy cynamon. Całość serwujemy w miseczkach, ryż zakrywając jabłkami. Z podanych ilości otrzymamy 2 porcje posiłku.

2. Owsianka z bakaliami

Składniki:
0,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka roślinnego
0,5 garści rodzynek
Kilka daktyli i fig do smaku

Przygotowanie:
Pokrojone drobno daktyle i figi wraz z rodzynkami zalewamy mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu. Przed zagotowaniem wyłączamy i dodajemy płatki owsiane i pozostawiamy kilka minut, do nasiąknięcia płatków oraz uzyskania właściwej konsystencji. Z podanych ilości otrzymamy 2 porcje posiłku.

3. Kasza jaglana z żurawiną

Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
0,5 szklanki mleka roślinnego
0,5 szklanki soku jabłkowego
1 garść suszonej żurawiny
Opcjonalnie odrobina syropu z agawy

Przygotowanie:
Kaszę wraz z żurawinę wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem oraz sokiem i gotujemy na małym ogniu, do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji kaszy. Opcjonalnie dodajemy odrobinę syropu z agawy. Z podanych ilości otrzymamy 2 porcje posiłku.